• BIST 93.616
  • Altın 208,990
  • Dolar 5,3413
  • Euro 6,0898
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 11 °C

Bol balık tüket, hastalıklardan korun

Bol balık tüket, hastalıklardan korun
Hem kolay ulaşılabilir oluşu hem sağlığa faydaları ile tercih edilen balığın doğru tüketimi pek çok kronik hastalığın yanı sıra kanser hücrelerinin de önlenmesini sağlıyor.

Balık tüket depresyondan korun
Hem kolay ulaşılabilir oluşu hem sağlığa faydaları ile tercih edilen balığın doğru tüketimi pek çok kronik hastalığın yanı sıra kanser hücrelerinin de önlenmesini sağlıyor. Mevsiminde tüketilen taze balığın faydalarına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Keçeci, balığın seratonin (mutluluk hormonu) salgılanmasına da destek olması nedeniyle mevsim geçişlerinde artan depresyon vakalarında faydalı olacağını belirtti.

Balık içerdiği omega 3 ve omega 6 yağ asitleri sayesinde, beynin yaşlanma sürecini uzatıyor ve çağın vebası kanser hücreleri için de önleyici özellikleri bulunuyor. Balık tüketiminin beyin ve sinir gelişiminin yanında  fiziksel ve psikolojik gelişimeleri de desteklediğini söyleyen  Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt.  Nilay Keçeci balığın nasıl tüketildiğinin fayda açısından önemine değindi.

Balığın kızartılması hiçbir uzman tarafından doğru bulunmadığını anlatan Dyt. Keçeci, “Mangal tarzı beslenme tarzı da balık için doğru değildir çünkü ateşe yakın pişirilen balıkta hem kanserojen maddeler oluşabilir hem de vitamin kaybına neden olabiliriz. Balık için en etkili pişirme yöntemi ızgara, fırında ya da buğulama yapılarak pişirilmesidir” dedi.

Kalp ve damar hastalarında ilaç niyetine balık

Kalp damar hastalıklarında balık tüketiminin önemini sıralayan  Dyt. Keçeci, balığın pıhtılaşmayı etkileyici, damar daralması ve kötü huylu kolestrolü düşürücü ve hastalıkları önleyici etkilerinin yanı sıra, antiinflamatuar ve hücre memranlarını koruyucu etkiye de sahip olduğunu söyledi. Dyt. Keçeci, balığın içerdiği selenyum, retinol ve D vitamini gibi besin öğeleriyle;  kemik ve dişlerin yapı ve onarımdan, özellikle meme ve prostat kanseri riskini azaltmasına kadar faydalarını kanıtlayan pek çok klinik çalışma olduğunu dile getirdi.

Balık tüketmeyenlerde hafıza sorunları oluşabiliyor

Balık tüketemeyen bireylerin konserve edilmiş balıklardan (ton balığı gibi) faydalanabileceğini söyleyen Dyt. Keçeci, “Balık tüketmeyen bu bireylerde hafıza sorunları oluşabilir bu nedenle haftada iki defa dahi olsa mevsim yeşillikleri ile birlikte tüketecekleri konserve edilmişbalıklar zeka gelişimi ve hastalıklara yakalanma faktörleri açısından etkili olacaktır” diye konuştu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48 | Faks : 0212 293 75 49 | Haber Scripti: CM Bilişim