• BIST 95.852
  • Altın 190,976
  • Dolar 4,6622
  • Euro 5,4311
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 19 °C

İzmir'de üniversiteli balıklar körfezle buluştu

İzmir'de üniversiteli balıklar körfezle buluştu
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Urla'da bünyesinde yetiştirdiği balıkları belli bir büyüklüğe geldikten sonra körfezde denizle buluşturdu.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Urla'da bünyesinde yetiştirdiği balıkları belli bir büyüklüğe geldikten sonra körfezde denizle buluşturdu.

Körfezi balıklandırma çalışmaları çerçevesinde 50 gram ağırlığa ulaşan levrek ve çipuralar Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Urla Kaymakamı Şehmuz Günaydın, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, EÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Önen, öğretim üyeleri, öğrenciler ve Urlalı balıkçıların katılımıyla denize bırakıldı.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin Urla Deniz Balıkları Araştırma Ünitesi'nde bir süredir yürüttüğü çalışmalar sonuç verdi. İzmir Körfezi'nde balık yoğunluğunun artırılması amacıyla özel havuzlarda yetiştirilen 5 bin levrek ve çipura, 50 gram ağırlığına ulaşınca denize bırakıldı. Daha önce Homa Dalyanı'nda da yapılan uygulamaya katılan EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, "Urla'da denize bıraktığımız bu balıklar kuluçka döneminden beri bizimle birlikte olan eğitimli balıklar. Sonunda onları denize bırakarak mezun ettik. Yetiştirdiğimiz balıkların ne kadar sağlıklı olduğunu bırakırken gördük. Bugün yapılan, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi hocalarının, balık yetiştiriciliğine ilişkin temel bilimlerle ilgili deneyimlerini denize aktararak Ege Denizi'ne kattığı bir zenginliktir. Bu süreçte bugün 5 bin tane balığı denize bırakmış olduk. Böylece doğal balık stoklarını arttırmayı geleceğe dönük olarak balık tüketimine daha çok malzeme üretmeyi ve kıyı balıkçılığını daha zengin hale getirmeyi planlıyoruz. Ege Üniversitesi olarak bunu ilk kez biz yapmaya başladık. Daha önce Homa Dalyanı'nda başlattığımız uygulamanın ikinci etabını gerçekleştirdik. Bunu yılın belli zamanlarında tekrarlayacağız" dedi.

"YILDA 80 BİN TON BALIĞI İTHAL EDİLİYOR"

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Önen, Türkiye yılda yaklaşık 80 bin ton balığı yurtdışında ithal ediyor. Karasal üretimi ne kadar arttırırsanız arttırın insanların dengeli beslenme sorununu çözmek çok zor. Ülkemiz denizlerden maksimum düzeyde faydalanmak zorunda olduğunu düşünüyorum. Bu amaçla yaptığımız uygulama Urla'ya ve İzmir'e hayırlı olsun" diye konuştu.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semra Cirik, "Yetiştirdiğimiz balıkları doğaya bırakmış olmanın sevincini yaşıyoruz. Balıklandırma çalışmaları çok önemlidir. Bu müthiş olayın devamı elbette gelecek. Çünkü gerçekten Türkiye ekonomisine büyük katkılar veriyor olması çok önemli bir unsurdur" dedi.

Urlalı balıkçılar da uygulamadan büyük memnuniyet duyduklarını ifade ederek, "Geçimimizi balıkçılıktan sağlayan insanlar olarak bu uygulama büyük bir nimet. Ege Üniversitesi'ne teşekkür ediyoruz" diye konuştular.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48 | Faks : 0212 293 75 49 | Haber Scripti: CM Bilişim