• BIST 91.630
  • Altın 189,750
  • Dolar 4,7897
  • Euro 5,5819
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 23 °C

Muğla'da 'Kefal Balığı Avı Yarışması' yapılıyor

Muğla'da 'Kefal Balığı Avı Yarışması' yapılıyor
DALKO Başkanı Arif Yalılı bölgenin marka değerini yükseltmek için “Dalyan Kefali Festivali” düzenlediklerini söyledi.

Dalyan İztuzu Turizm ve Tanıtım Derneğince, Ortaca Belediyesi, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ve Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi’nin (DALKO) katkılarıyla düzenlenen festival kapsamında 'Kefal Balığı Avı Yarışması' yapılacak. 

Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi-DALKO Başkanı Arif Yalılı, Dalyan’ın kefal balığı ile ünlü olduğunu belirterek bölgenin marka değerini yükseltmek için “Dalyan Kefali Festivali” düzenlediklerini söyledi. 17 Aralık’ta düzenlenecek olan ve 2'inci Dalyan Kefal Balığı Festivali'ne yaklaşık 30 tekne ile 250’yi aşkın yarışmacının katılacağını söyledi. Olta ile en büyük balığı yakalayanlara balık yumurtası armağan edeceklerini belirten Arif Yalılı, “Ayrıca çeşitli müzik etkinlikleri ve satış reyonları kurarak Dalyan’a festival ile hareket getiriyoruz” dedi. 

Arif Yalılı, DALKO’nun 70 çalışanı ve 600 ortağıyla Türkiye’nin en büyük balıkçılık kooperatifi olduğunu ve dalyancılık sisteminin bölgeye adını veren sistemden geldiğini belirterek “Ağ yok olta yok. Balık kendi geliyor ve öyle tutuyoruz” dedi.

Dalyanın asıl simgesinin caretta caretta değil, kefal olduğunu söyleyen Arif Yalılı “Dalyan adını kefal balığı avcılığından geldiği için bölgenin amsleminin kefal olmasını istiyoruz. Bu nedenle Kefal Balığı Festivali düzenliyoruz. Ağ yok olta yok balık kendi geliyor ve öyle tutuyoruz. Kasım ayının ortalarında Gölceğiz köyünden gelen balık yumurtlamak için denize doğru akarken dalyan havuzlarının içine alıyoruz. 200 gramlık bir balık 3 milyon adet yumurta bırakıyor. Balık 5 metre enindeki kuzuluk denilen havuzlarda bulunan kafes tellere alınır. Kafeslerin genişliğini 3.5 metreye çıkararak balıkların ziyan olmasını önledik. Bırakılan 3 milyon yumurtanın yüzde 10’u yaşar. Bu yöntemle eskiden 80 bin kilo olan avlanma sayısını 600-700 bin kilolara çıkardık.” 

Dalyan İztuzu Turizm ve Tanıtım Derneği Başkanı Sezgin Yiğit, “Dalyan’ın tanıtımının yanında Türk amatör balıkçılığının gelişmesi için de katkı sağladığımızı düşünüyoruz. Amaçlarımız arasında sadece Amatör balıkçılığın gelişmesine katkı sağlamak yer almıyor, bunun yanında dalyan kefalinin de tanınmasına dikkat çekmek istiyoruz. Dalyan da yetişen kefal balığı bulunduğu suyun özelliklerinden dolayı tatlı su ve tuzlu suyun karışmasıyla tüm mineralleri içine çekmesi sebebiyle çok lezzetlidir. Bu lezzetli balığın üretimi ve su ürünlerinin geliştirilmesi konusunda Dalyan Su Ürünleri Kooperatifinin yaptığı büyük çalışmalar var. Özellikle neslinin tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kanılan mavi yengecin avlanması ve hijyenik ortamlarda pişirilmesi ile ilgili bir düzenleme getirildi. Buda Dalyan’a kazandırılmış büyük bir çalışma, Dalyan Kefal Balığı Festivali'ni geleneksel hale getirip tüm Dalyan halkının ve bu etkinliğe katılacak konuklarımızın Dalyan’da keyifli saatler geçirmelerini hedefliyoruz” diye konuştu.

Yiğit; “Biz Dalyan’a yapılacak her türlü hizmette varız. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası hem bizi hem de tüm Muğla’da yapılan faaliyetleri destekliyor. DALKO ve başkanımız Arif Yalılı, yine tekne kooperatifimiz en büyük destekçilerimizden. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş’a, Belediye Başkanımız Hasan Karaçelik’e, DALKO Başkanımız Arif Yalılı’ya ve tekne kooperatifimize destekleri için teşekkür ediyorum” dedi. 

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48 | Faks : 0212 293 75 49 | Haber Scripti: CM Bilişim