• BIST 94.082
  • Altın 189,916
  • Dolar 4,7932
  • Euro 5,6125
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 22 °C

Palamutun lakerdasına ilgi çok büyük

Palamutun lakerdasına ilgi çok büyük
Karadeniz'de balık sezonu sürerken palamutlar lakerda (Palamut, torik gibi balıklardan dilim dilim kesilerek yapılan salamura) yapılarak kavanozlarda 50 liradan satışa sunuluyor.

Karadeniz'de balık sezonu sürerken palamutlar lakerda (Palamut, torik gibi balıklardan dilim dilim kesilerek yapılan salamura) yapılarak kavanozlarda 50 liradan satışa sunuluyor.

Mevsim Balıkçılık çalışanı İbrahim Gündoğdu, torik ve palamut lakerdasının en çok tercih edilen balıklar arasında olduğunu söyledi.

"Lakerda, palamudun büyük boyunun tuzda bir dizi işlemden geçirilerek saklanabilir hale getirilmişidir" diyen Gündoğdu, eskiden palamut bol iken lakerdanın palamuttan yapıldığını anımsattı.

Kaliteli lakerdalarda genellikle kışın en yağlı ve sert, etli toriklerinin kullanıldığını dile getiren Gündoğdu, lakerda yapımının inceliklerini şöyle özetledi:

"Sıcak suda yaşayan ve yumuşak etli balıklardan lakerda yapılmaz. Onun için Karadeniz ya da Boğaz palamudu olmalı. Lodosta yakalanan palamuttan da lakerda yapılmaz, çünkü bu balığın eti gevşek olur. Ayrıca lakerda yapımı yalnızca balığın boyu ve yağlılığıyla bağlantılı olmayıp balığın tazeliği de çok önemli. Lakerda yapımında dikkat edilecek nokta, balığın taze ve diri olması, işlem esnasında hırpalanmaması, kan ve iliğinden temizlenmesi ve tuz miktarının çok iyi ayarlanması olmalıdır. Lakerdayı diğer tuzlu balık çeşitlerinden ayıran en önemli fark, balığın tabii özelliğini mümkün olduğu kadar korumak ve yerken damakta tuz tadını hissettirmemektir."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48 | Faks : 0212 293 75 49 | Haber Scripti: CM Bilişim