• BIST 89.898
  • Altın 193,587
  • Dolar 4,8448
  • Euro 5,6556
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

Servet değerinde! Kilosu 10 bin dolar

Servet değerinde! Kilosu 10 bin dolar
Ankara Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmayla Mersin balığından, havyarlar içinde en değerli olan ve kilosundan 10 bin dolar kazanç sağlanabilen ''siyah havyar'' elde edilecek.

Ankara Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmayla Mersin balığından, havyarlar içinde en değerli olan ve kilosundan 10 bin dolar kazanç sağlanabilen ''siyah havyar'' elde edilecek. AÜ Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Atar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mersin balığının geçmişinin çok eskilere dayandığını bu nedenle de ''fosil'' ya da ''dinozor'' balık olarak adlandırıldığını da söyledi.

250 milyon yıldır yaşadığı tahmin edilen Mersin balığının en önemli özelliğinin siyah havyar olduğunu belirten Atar, bunun da dişi Mersin balığından elde edildiğini bildirdi.
Atar, AÜ Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü tarafından, Eskişehir Çifteler'deki Araştırma ve Uygulama İstasyonu'nda bu balıklara ait türlerden çok sayıda yetiştirildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

''15 yıl önce bir araştırma kapsamında 450 Sibirya Mersin balığı yetiştirmeye başladık. Onlardan şu an istasyonumuzda yaklaşık 150 tane kaldı."
Ayrıca, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yürüttüğü ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından desteklenen, 'Türkiye'deki Mersin Balığı Popülasyonlarının İyileştirilmesi, Habitat Değerlendirilmesi ve Stok Takviyesi Projesi' kapsamında, Devlet Su İşleri'nin Amasya Yedikır'da bulunan tesislerinde üretilenler, Sakarya, Yeşilırmak ve Kızılırmak'a bırakıldı. Biz de Ankara Üniversitesi olarak Bakanlıktan bu balıklardan talep ederek aldık ve istasyonlarımızda yetiştiriyoruz.'

Bir Mersin balığının 8-10 yaşında yumurta verecek olgunluğa eriştiğini ifade eden Atar, genellikle balık yumurtasına ''havyar'' denildiğini ancak bunların içinde Mersin balığından elde edilen ''siyah havyar''ın en değerlisi olduğunu anlattı.

Atar, yumurtlama dönemlerinde canlı olarak yakalanan Mersin balıklarının, yumurtaları çıkarıldıktan sonra karınlarının tekrar dikilerek, suya yeniden bırakıldığını, bu sayede bir balıktan birçok kez siyah havyar alınabildiğini de dile getirdi.

Tesiste 1500 Mersin balığı yetiştiriliyor: Atar, Mersin balığı popülasyonlarında meydana gelen gerilemelerin, bu balıkların koruma altına alınmasını gerektirecek boyutlara ulaştığına işaret ederek, şöyle konuştu.
''Mersin balığı türleri koruma altına alınarak, Mersin balığı ve balıktan elde edilen ürünlerin (havyar, et, canlı balık ve balık yumurtası) dünya çapında pazar değeri olan milli kaynağımızın devamlılığı sağlanmış olacak.

Türkiye'de daha önce Yeşilırmak, Kızılırmak, Sakarya ve Çoruh nehirlerinde doğal olarak bulunan Mersin balıklarının nesli tamamen tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Bizde de tesise 15 yıl önce getirilen ilk Mersin balıklarından 150'si siyah havyar verebilecek olgunluğa erişti. Onların dışında Bakanlıktan aldığımız 400 karaca ve 1000 sivri burun türü Mersin balığımız var. Onlar gelişene kadar diğer büyüyen balıklarla ilgilenerek siyah havyarı üretip işleyeceğiz.

Ayrıca asıl amaçlanan istasyonda yetiştirdiğimiz Mersin balıklarından biyolojik çeşitliliğinin korunmasını sağlayarak, istasyonda yetiştirdiğimiz mersin balıklarından çoğaltıp vatandaşlara örnek olmaktır. Kilosu 10 bin dolara satılan siyah havyardan vatandaşların kazanç elde etmelerini istiyoruz.''

havyar.20121213111358.jpg

havyar1.20121213111411.jpg

havyar2.20121213111422.jpg

havyar3.20121213111436.jpg

havyar4.20121213111449.jpg

havyar5.20121213111500.jpg

havyar6.20121213111510.jpg

havyar7.jpg

havyar9.jpg

havyar10.jpg

havyar11.jpg

havyar12.jpg

havyar13.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48 | Faks : 0212 293 75 49 | Haber Scripti: CM Bilişim