• BIST 95.852
  • Altın 189,823
  • Dolar 4,6622
  • Euro 5,4311
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 19 °C

Şimdi taze balık yeme zamanı geldi

Şimdi taze balık yeme zamanı geldi
Su ürünleri kaynaklarının korunması amacıyla balıkların genel üreme dönemi göz önüne alınarak 15 Nisan'da başlatılan av yasağı 4,5 aylık bir sürenin ardından son buluyor. Av sezonu dün başladı.

Su ürünleri kaynaklarının korunması amacıyla balıkların genel üreme dönemi göz önüne alınarak 15 Nisan'da başlatılan av yasağı 4,5 aylık bir sürenin ardından son buluyor. Av sezonu dün (1 Eylül Pazar günü) başladı.

Su Ürünleri avcılığının serbest olduğu 2012-2013 av sezonunda (1 Eylül-15 Nisan) İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Haline toplam 48 bin 919 ton su ürünü geldi. Bu miktarın yaklaşık 3 bin tonu kültür balıkçılığı ürünü (çipura, levrek, alabalık v.d), 2 bin 200 tonunu ithal ürünler, 16 bin 44 tonunu hamsi, 4 bin 100 tonu Lüfer, 9 bin tonunu istavrit, 10 bin 700 tonunu palamut, 826 tonunu mezgit, 465 tonunu tekir ve 3 bin 584 tonunu da diğer su ürünleri oluşturdu.

Faydaları saymakla bitmiyor

Balık, diğer hayvansal gıdalara göre protein, enerji, vitamin, mineral madde ve sindirilebilirlik yönünden üstün bir gıdadır. Balık proteini, aminoasit yönünden en zengin gıdaların başında gelmektedir. Balık etinde bulunan ya hem diğer hayvansal orijinli gıdalara oranla daha az hem de kolesterolü parçalayan bir etkiye sahiptir. Bu nedenle de kolesterolü yüksek hastalara balık yemeleri tavsiye edilmektedir. Balık, aynı zamanda yağda eriyen vitaminler ve mineral madde bakımından da zengindir. Bu özelliklerinden dolayı balık, özellikle fiziki faaliyeti az olan meslek mensuplarının, çocuk, genç, hamile ve yaşlıların, kalp-damar ve sindirim yolları hastalarının beslenmesinde önerilmektedir.

Yıllık tüketimimiz 7-8 kilo civarı

120 milyonu aşan nüfusu ile Japonya'da, bir kişi ortalama 70 kg su ürünü tüketirken ülkemizde bu oran 7-8 kg civarındadır. Dünyada ortalama su ürünleri tüketim miktarı kişi başı 16 kg; AB ortalaması ise 22 kg'dır. Su ürünleri tüketimi mevsimsel farklılıklar gösterdiği gibi bölgelerimiz arasında da farklılık göstermekte olup kıyı bölgelerimizde kişi başı 25kg; İç, Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde ise kişi başı 1kg'a kadar düşmektedir.

Balık alırken dikkat edin!

Su ürünleri kaynaklarımızın korunması ve sürdürülebilir olmasına katkıda bulunmak için balık satın alırken avlanabilir minimum av boylarına ve avlanma zamanına dikkat edilmelidir. Yasak boydaki ve avlanması yasak olan türler satın alınmamalıdır.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48 | Faks : 0212 293 75 49 | Haber Scripti: CM Bilişim