• BIST 93.072
  • Altın 188,744
  • Dolar 4,8315
  • Euro 5,5991
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 31 °C
  • Antalya 30 °C
  • Muğla 32 °C
  • Çanakkale 29 °C

Tezgahda azalan palamut, kışa hazırlanıyor

Tezgahda azalan palamut, kışa hazırlanıyor
Denizlerde av yasağının sona ermesiyle bu sezon tezgahlarda bolca yer alan palamut Karadeniz'den göç etmeye başlayınca, kış mevsiminde tüketilmesi için tuzlanarak bidonlarda saklanıyor.

 Denizlerde av yasağının sona ermesiyle bu sezon tezgahlarda bolca yer alan palamut Karadeniz'den göç etmeye başlayınca, kış mevsiminde tüketilmesi için tuzlanarak bidonlarda saklanıyor.

En çok tercih edilen balık çeşitlerinden olan palamut, Bereketli geçen yeni sezonda ucuz fiyatıyla tüketicilerin gözdesi oldu. Balıkçılar, göç döneminin başlamasıyla tezgahlarda azalan palamudu kış mevsiminde tüketimi için salamura yapmaya başladı.

Balıkçı Sezer Ceylan, palamudun tuzlanarak yapılan salamurasının tüketiciler tarafından tercih edildiğini söyledi. Balıkların denizlerdeki göçü nedeniyle palamudun azaldığını belirten Ceylan, "Kış mevsiminde tüketilmek için palamudun tuzlamasını yapıyoruz ve çok güzel oluyor. Karadeniz'de palamudun tuzlaması yaygın olarak yapılır" dedi.

Balık sezonunun başlamasıyla palamudun bolca satıldığını anlatan Ceylan, fiyatların uygun olduğu dönemde kasalarla palamut sattıklarını ve bu palamutların hem salamurasının yapıldığını hem de buzdolabının buzluk kısmında saklanıldığını ifade etti.

-Palamut salamurasının hazırlanışı-

Salamuranın, palamut üçe bölünerek hazırlandığını dile getiren Ceylan, şunları kaydetti:

"Daha sonra balığın içi temizlenir. Bu aşamadan sonra balık akşam vakti tatlı suya bırakılır. Sabah ise balık süzgece bırakılır. Öğlen saatlerinde suyu süzülen palamut bolca tuzlanır. Palamut tuzlu şekilde bir gün bekletilir. Daha sonra palamut bir sıra bidona dizilir ve ardından tuz koyulur. Bu sıralamaya uyularak bidon doldurulur. Tercihe göre limon ve defne yaprağı da eklenir. Az miktarda da sıvı yağ eklenirse güzel olur. Bu karışımda tuz, palamudun uzun süre kalmasını sağlayan maddedir. Bu karışım yaklaşık 2 ay sonra kıvamına gelir ve tüketilebilir."

Beş kiloluk bir bidonun 20 adet palamut aldığını vurgulayan Ceylan, palamudun ucuz olduğu dönemlerde salamurasının 50 liraya, pahalı olduğu dönemlerde ise 100 liraya satıldığını bildirdi. Ceylan, palamudun salamurasının 1 yıl içerisinde tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48 | Faks : 0212 293 75 49 | Haber Scripti: CM Bilişim